Bitcoin kommer att vinna på den växande misstro i traditionella tillgångsklasser: Morgan Stanley Analyst

USA-dollarn har varit världens främsta reservvaluta i ett sekel nu, men bitcoin har potential att avlägsna greenbacken på lång sikt och avsluta sin långlivade dominans. Detta är enligt en analytiker vid den amerikanska investeringsbanken Morgan Stanley.

Ruchir Sharma, chef för tillväxtmarknader och global chefstrateg på Morgan Stanley, anser att den ökande misstro mot äldre finansiering kommer att sätta stopp för dollarns överlägsenhet eftersom reservvalutan och bitcoin kan dra nytta av denna brist på tro.

Kommer den ökade misstro mot traditionell finansiering att inleda en ny våg av bitcoinintresse?
Sharma föreslog att under dollarns regeringstid som reservvaluta har andra anmärkningsvärda nationella valutor som den kinesiska yuanen och euron fruktansvärt misslyckats med att få förtroende för människor över hela världen, enligt en rapport från The Financial Times på onsdagen. Detta understryker bristen på en efterträdare för greenbacken.

Analytikern tror att decentraliserade alternativ som bitcoin sannolikt kommer att få ut dollarn. Bitcoin har framstått som den bäst presterande tillgången i år och lämnar andra tillgångsklasser som aktier, obligationer med fast avkastning, andra valutor och ädla metaller i dammet. I synnerhet har bitcoin lagt upp en spektakulär körning sedan mars trots att COVID-19-pandemin och centralbanker runt om i världen pågår en utskrift av pengar.

Sharma förklarade:

”Dollarnas regeringstid kommer sannolikt att ta slut när resten av världen börjar förlora förtroendet för att USA kan fortsätta att betala sina räkningar. […] Pengarutskrift kommer sannolikt att fortsätta, även när pandemin passerar. Pålitlig eller inte, kommer Bitcoin Profit att vinna på att utvidga misstro mot de traditionella alternativen. ”

Trots sin vilda volatilitet betraktas bitcoin fortfarande som en av de bästa säkringarna mot valutadevaluering och ekonomisk osäkerhet. Och med förtroende för traditionella system minskar kommer det inte bli någon överraskning om fler människor vänder sig till flaggskeppskryptovalutan.

Bitcoin är på väg att ersätta dollarn som ett bytesmedel

Morgan Stanley-strateg noterade vidare att bitcoins antagande växer betydligt när tillgångens användningsfall expanderar. Till exempel menar han att betalningsjätten PayPal och dess dotterbolag Venmo nyligen började lagra bitcoin och de planerar nu att börja acceptera kryptovalutan som betalning från och med nästa år.

Dessutom konstaterar han att kryptovalutan i framväxten gör framsteg med sitt mål att köra om dollarn och bli växlingsmediet. Sharma varnade sedan centralbanker runt om i världen för att vara mer försiktiga med sin finanspolitik och penningpolitik om de vill förbli kungar på kullen.

Han sade:

”Bitcoins uppgång kan fortfarande visa sig vara en bubbla, men även om den dyker upp, bör årets brådska med kryptovalutor fungera som en varning för statliga penningskrivare överallt, särskilt i USA. Antag inte att dina traditionella valutor är de enda värdebutikerna , eller utbytesmedel, som människor någonsin kommer att lita på. ”

I synnerhet har flera offentliga företag hällt pengar i bitcoin de senaste månaderna, vilket stärkt kryptos överklagande som en inflationssäkring och reservtillgång.